Methode Rességuier
We zijn professional én we zijn mens. Methode Rességuier leert je hoe je beide kunt zijn, waardoor de ander zich óók mens voelt.
In het professionele contact met bijvoorbeeld klanten, coachees, patiënten, leerlingen ben je vooral professional van de relatie. Het is deze relatie waar de methode Rességuier (MR) zich op richt. Hoe je geheel in het nu kunt zijn met de ander. Hoe vaak hoor je dat niet: er in het hier en nu zijn. Maar hoe je die relatie tot stand brengt wordt er vaak niet bij verteld. MR leert je hoe. En ook hoe er te blijven. Voor 100%. 99% er zijn, staat in MR voor 0% er zijn. Er zijn met als grondhouding: gedecideerd, nieuwsgierig en zonder oordeel en interpretatie. Benieuwd naar wat er zal ontstaan.
MR leert je de weg er naar toe, niet het er zijn. Het er zijn is niet nieuw, dat is van alle eeuwen. In de zo ontstane relatie kan er heling in het nu plaats vinden. Het is geen heling in de zin van een behandeling. Het lichaam van de ander weet wat te doen. Het is niet aan ons te interpreteren wat daar bij de ander gebeurt.
Als begeleider kun je zo de voorwaarden creëren tot dat wat wil ontstaan. Je bent er. Heel simpel. Tegelijk is het moeiteloos actief zijn. Je verandert niets. Je weet niet wat er komt, noch waar het vandaan komt en dat is ook niet nodig. Alles speelt zich op fysiek niveau af, ook bij jou. Je vraagt ook slechts naar de fysieke veranderingen. Wat er ook gebeurt bij de ander: je blijft.
De methode Rességuier is een manier van begeleiden, ontwikkeld in Frankrijk door Jean Paul Rességuier.
Aandacht bij het lijf
Je blijft ook alleen met je aandacht bij het lijf, de kilo’s. Dat van de ander en dat van je zelf. Wat gebeurt daar? En wat raakt jezelf? Je vraagt alleen naar de fysieke verschijnselen. Het lijf weet zelf wat te doen in deze nieuwe situatie. Je hoeft dat alleen maar nieuwsgierig te volgen. Daarmee blijf je ook in het nu. Alles wat zich aandient is vers. En even later al weer anders. En je voegt er niets aan toe.
Je kunt de basishouding van het begeleiden met deze methode vergelijken met een bekend straatbeeld: een pas geplante boom met een steunpaal ernaast en een band die de twee verbindt. De functie van de steunpaal (begeleider) is stevig in de grond staan (goed geaard) en rechtop met de groeirichting mee, zodat tijdens zware omstandigheden de jonge boom (cliënt) steun heeft. De paal bemoeit zich echter niet met de groei van de boom. De boom weet zelf hoe te groeien, dat hoeft hem niet te worden uitgelegd.
Werkvelden
Doordat het geen behandeling is, laat het zich makkelijk integreren in werkvelden met professionele begeleiding. Toepassingsgebieden zijn momenteel vooral: medische zorg (verloskunde), therapeuten, docenten, coaches etc. En ook wordt het in creatieve beroepen veel toegepast: musici, dans. In Nederland is het nog heel nieuw.
Hoe je zo'n 'steunpaalhouding' aanneemt en waar die toe leidt, dat wordt tijdens de workshops uitgelegd. Met wat theorie, praktijk en demonstraties om het zelf te ervaren.